23948sdkhjf

Tilhængere og modstandere mødes til ny høring om kattegatforbindelse

Muligheden for en fast forbindelse over Kattegat via Samsø ligger officielt i dvale. Men tilhængere og modstandere rører nu i gryden ved fælles at indkalde til en offentlig høring

- Vi har på fornemmelsen, at der lige pludselig sker noget.

Sådan siger Peter Askjær, formand for foreningen "Stop motorvej over Samsø", søndag til TV2 Østjylland.

Han og de øvrige foreninger, der er modstandere af en mulig fremtidig kattegatforbindelse, har derfor indkaldt til en offentlig høring om det enorme infrastrukturprojekt. Her er blandt andre Folketingets transportordførere inviteret.

Det sker dog i et samarbejde, der måske kan overraske nogle.

Høringen, som skal finde sted på Christiansborg den 8. maj, er nemlig arrangeret i samarbejde med Kattegatkomiteén, som er en sammenslutning af blandt andet politikere og det private erhvervsliv, som har en fælles interesse i at få etableret endnu en fast forbindelse mellem Jylland og Sjælland.

- Nogle synes selvfølgelig, vi er gået i seng med fjenden, men vi gør det, fordi vi synes, det allervigtigste er at få en dialog om projektet, siger Peter Askjær til TV2 Østjylland.

Sund & Bælt dropper omstridt udbud på Kattegatforbindelse

Formand for Kattegatkomitéen Michael Svane forklarer, at komitéen siden efteråret har talt sammen med foreningen "Stop motorvej over Samsø" om muligheden for en offentlig høring.

Folketingsvalget i november skubbede planerne ind i 2023, og nu bliver det altså i maj.

- Ideen var og er fortsat, at der er kommet en ny transportordførerkreds med flere nye transportordførere og en ny minister på området, siger Michael Svane og fortsætter:

- En kattegatforbindelse er jo ikke nævnt i regeringsgrundlaget, og regeringen har ikke meldt deres holdning ud endnu. Men alligevel synes vi, at tiden er inde til at give ordførerne nogle argumenter for og imod projektet, siger tilhængernes formand til TV2 Østjylland.

Michael Svane bemærker, at regeringen og det nuværende folketing på et tidspunkt skal forholde sig til projektet igen, efter at den daværende S-regering i sommeren 2022 parkerede projektet.

For begge sider handler det om at holde gryden i kog, som Peter Askjær formulerer det. Han forklarer, at modstanderne tit har været forundrede over, at mange tilhængere af projektet efter deres mening ikke har ønsket at tage del i debatten.

- Og jeg er så stødt på Michael Svane i flere omgange, og vi er blevet enige om, at den her mangel på demokratisk dialog vil vi gerne gøre noget ved det. Derfor har vi slået os sammen for at prøve at påvirke dialogen, forklarer Peter Askjær.

For nylig var de fem modstanderforeninger til møde med transportminister Thomas Danielsen (V), og ifølge foreningerne var beskeden her, at regeringen ikke har aktuelle aktiviteter i gang, når det kommer til kattegatprojektet.

Det beroliger dog ikke Peter Askjær.

- Vi frygter, at den her plan på et eller andet tidspunkt kommer frem igen. Fra Dansk Industri og andre sider er der er et væsentligt lobbyarbejde i gang, siger modstandernes formand.

Uanset om der politisk i sidste ende bliver vendt tommelen op eller ned, understreger den fælles høring sagens vigtighed, mener Michael Svane.

- Invitationen fra begge sider sender også et signal til politikerne om, at det her på ingen måde er en ligegyldig beslutning, siger Kattegatkomitéens formand, der tiltrådte for et år siden.

- Jeg sagde dengang, at jeg gerne ville række ud til modstanderforeningerne. Det er altid godt at blive klog, men jeg har den holdning, at der er en større værdi i at blive klogere sammen.

Den offentlige høring kommer ifølge invitationen til at kredse om tre emne, som de to sider er blevet enige om. Trafik, klima og miljø samt økonomi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072