Lavere fragtrater trækker dansk eksport ned
Dansk økonomis eksport faldt igen i februar, viser tal fra Danmarks Statistik onsdag.
Det er særligt som følge af, at fragtraterne på fragt af gods til søs er faldet. Det kommer efter et helt unormalt højt niveau, der toppede i sommeren 2022.
De høje fragtrater medførte blandt andet, at A.P. Møller-Mærsk i 2022 fik et overskud, der slog alle rekorder i dansk erhvervshistorie, på 203 milliarder kroner efter skat.
Men siden toppen i sommeren er fragtraterne faldet, og det kan ses på den danske eksport. Her er eksporten af varer steget marginalt, men det overdøves af et fald i eksport af tjenester såsom fragt af gods til søs.
- Tjenestehandlen har efter en periode med store overskud i de seneste måneder været påvirket af fald i eksporten af søtransporttjenester som følge af fald i fragtraterne, skriver Danmarks Statistik.
Det betød i februar, at eksporten samlet set er faldet med 1,1 procent til 149 milliarder kroner.
Dermed er eksporten faldet i fem af de seneste seks måneder, og samlet set er den faldet 15 procent siden august.
Men her kan billedet godt blive en smule fordrejet, forklarer cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.
- Langt størstedelen af faldet i eksporten er dog drevet af lavere fragtrater på søtransport. Mange andre grene i eksporten har omvendt klaret sig ganske fint og hæderligt, hvor flere decideret er gået frem, siger han i en reaktion på tallene.
- Så selv om det seneste halve år ser slemt ud på facaden, så er det overhovedet ikke så slemt, som det ser ud. Sidste år slog eksporten rekord og ligger fortsat meget højt.
Eksporten beskrives ofte som en af de to store motorer i dansk økonomi. Den anden er privatforbruget.
Selv om eksporten er faldet, er importen af varer og tjenester dog faldet endnu mere. Den faldt i februar til 128 milliarder kroner. Dermed eksporterer dansk økonomi stadig mere til udlandet, end der importeres fra udlandet.