23948sdkhjf

Ny nordisk strategi for Arktis

Arktis står over for store udfordringer, og nu foreslår Nordisk Råd en mobilisering med henblik på at skabe en sund og positiv udvikling i regionen.
Under temasessionen på Island den 22.–23. marts opfordrede Nordisk Råd regeringerne i de nordiske lande til at udarbejde en strategi for det nordiske samarbejde om Arktis.


"Strategien kan yderligere styrke Nordens rolle som en initiativrig og samlende kraft for menneskene, miljøet og sikkerheden i Arktis," siger Nordisk Råds præsident, Kimmo Sasi.
 
Nordisk Råd har længe haft udviklingen i Arktis på dagsordenen. Nu mener man at tiden er inde til en fælles nordisk strategi som fokuserer på fremtiden og er stærk nok til at øge de nordiske landes indflydelse i Arktisk Råd samt inden for andre arenaer for politisk udvikling i regionen. I et tillæg til beslutningen på temasessionen foreslog man EU som permanent observatør i Arktisk Råd.
 
Det første mål for arbejdet med en strategi for det nordiske samarbejde bør være at identificere de mål som de nordiske regeringer kan blive enige om. Herefter kan man fokusere på de nødvendige værktøjer med henblik på at opnå målene, foreslår Nordisk Råd.
 
I sidste ende er målet at støtte og forstærke Arktisk Råd og andre aktører med henblik på en sund udvikling i Arktis. Det centrale er at skabe gode levevilkår for menneskene i regionen. At finde en balance mellem den lokale befolknings rettigheder og behovet for at beskytte den sårbare natur, samt den stigende globale interesse for at udnytte de naturressourcer og transportruter som opstår i takt med at isen smelter.      
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078