Turbulent TORM general- forsamling
Dagens generalforsamling sendte de eksisterende aktionærers ejerindflydelse til tælling og den nominelle værdi til den absolutte bund på sølle en øre per aktie
Der sad sikkert enkelte aktionærer og følte sig godt og grundigt trumfet på plads i Falkonersalen i København. De fremmødte 251 aktionærer, en lang række analytikere og ikke så få pressefolk var vidne til en forvirrende og turbulent generalforsamling, da TORM bestyrelsen så sig nødsaget til at tvinge en række forslag igennem for at sikre rederiets drift for resten 2012.
Konsekvensen var, at hovedparten af de fremmødte nuværende aktionærer blev gjort til statister i deres egen forestilling og magtesløse måtte se deres engang store aktiepost svinde ind til en marginal del af den samlede aktiefordeling og samtidig affinde sig med at den nominelle værdi fremover hedder en øre per aktie fremfor de tidligere fem kroner per aktie.
”Det er en turbulent generalforsamling, det var et turbulent 2011 og det har været et meget turbulent 2012,” lød det fra formand N.E. Nielsen fra bestyrelsespanelet.
Allerede inden generalforsamlingen var gået i gang, vidste aktionærerne, at det ikke ville blive en helt almindelig generalforsamling. Søndagens meddelelse om, at de græske storaktionærer havde valgt at overdrage deres stemmeret til bestyrelsesformanden og samtidig ikke genopstillede til bestyrelsen, indikerede at der var forandringer på vej. De græske aktionærer valgte ikke at møde op til generalforsamlingen.
Generalforsamlingen var da også allerede fra starten ganske forvirrende, så det var nærmest ikke en overraskelse, da formanden, noget usædvanligt, i sin indgangsreplik suspenderede mødet en time for at vente på indstiksblade med opdateringer til den fremlagte årsrapport.
Forklaringen var, at man i de allersidste timer op til generalforsamlingen havde forhandlet sig frem til rammerne for en såkaldt principaftale med TORMs banker og andre modparter og dermed opfyldt kravet for at få revisor til at påtegne regnskabet.
Da forsamlingen igen var tilbage i salen, genoptog formand N.E. Nielsen sin beretning.
Dog igen med lettere forvirrende signaler omkring hvornår aktionærerne ville modtage korrektionsbladene og med rod i powerpoint præsentationen i baggrund. Det kunne dog ikke ændre, at det var et alvorligt møde for TORMs aktionærer.
”TORMs situation i dag er yderste kritisk,” fastslog formanden og påpegede, at det har været strengt nødvendigt at finde en løsning på de finansielle udfordringer for rederiet for at undgå en konkurs.
Han opridsede forløbet frem til denne kritiske situation og skitserede nogle af de faktorer, der har bragt selskabet i den nuværende penible situation og hvordan man siden 2010 har arbejdet hårdt for at finde løsninger.
”Vi har været i indgående drøftelser om Chapter 11,” sagde formanden, med henvisning til amerikansk lovgivning om regler for beskyttelse af et selskab der går i betalingsstandsning og dermed er på konkursens rand. Men han pointerede, at der er blevet lagt enorme ressourcer i at finde en løsning, så TORMs drift kan fortsætte. Den store udfordring i alle løsningsmodeller har dog hele tiden været kreditorernes tilgodehavender og hvordan en eventuel ny investor kunne genforhandle disse poster.
Derfor er den principaftale der skal endeligt på plads også uden egentligt investor, men alene med TORMs banker og charterpartnere.
”Bankerne og de indchartrede tonnage ejere bliver nye majoritetsejere,” sagde N.E. Nielsen og forklarede at disse nye aktionærer efter planen fremover vil sidde med 92,5 procent af aktierne, mens de nuværende aktionærer til sammen vil holde 7,5 procent af aktierne. Dermed vil du nuværende ejere, heriblandt de græske storaktionærer, ikke længere have nogen betydende stemme i det fremtidige TORM.
Som forventet var der talrige kommentarer og bemærkninger fra skuffede aktionærer, men resultat var givet på forhånd og bestyrelsens forslag blev godkendt.
Dermed går det nye TORM ind i et yderst kritisk 2012 med ny ejerkreds og en aktionærkreds der uden tvivl ønskede sig tilbage til dengang hvor shippingverdenen og generalforsamlinger var langt mindre turbulente.