23948sdkhjf

Cutty Sark er genopstået

Restaureringen, der endte med at blive en genopbygning, af verdens eneste bevarede clipper er kommet i havn.

Verdens eneste overlevende "te-clipper" Cutty Sark genåbner i morgen efter en omfattende restaurering, der udviklede sig til en egentlig genopbygning, da en voldsom brand hærgede skibet i maj 2007.

Forud for, at offentligheden fra i morgen igen kan besøge Cutty Sark ved Royal Museums Greenwich i London, går i dag en officiel genindvielse af museumsskibet med tilstedeværelse af den engelske Dronning Elizabeth II.

 

Genindvielsen er kulminationen på seks års restaureringsarbejde, der regnes for et af de mest omfattende skibsbevaringsprojekter i verden. Branden i 2007 ødelagde skibets øverste dæk og rig totalt, men lykkeligt vist var meget af skibets interiør og materiale fjernet i forbindelse med restaureringsarbejdet.

 

Cutty Sark, der i øvrigt betyder iturevne dame underbenklæder, blev leveret fra Dumbarton-værftet i Skotland i 1869. Den tremastede clipper regnes som højdepunktet for århundreds opsamlet know-how inden for sejlskibsbygning. Og skibet var da også i sin tid som operativt handelsskib, i bl.a. te-trafikken mellem de britiske øer og Østen, verdens hurtigste handelsskib. Således gjorde clipperen på en rejse fra Sydney til London hele 17,5 knob.


Den samlede restaurering og genopbygning har kostet op imod 50 mio. pund, som delvist er finansieret via de britiske tips- og lottomidler.        

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094