23948sdkhjf

Ole Sohn vil åbne olieregnskaberne

Erhvervs- og vækstministeren vil have mere åbne regnskaber fra olieselskabernes operationer i fattige lande
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn har under det danske EU-formandskab kæmpet for mere åbenhed fra olieselskaber der har base i EU, angående deres betaling af skatter og afgifter når de opererer i fattige lande såsom Angola. Her sørger regimerne nemlig for, at mange oplysninger om oliepengene bliver holdt hemmelige i regnskaberne, skriver Politiken i dag.

En opgørelse fra Den Internationale Valutafond viser blandt andet, at der siden 2007 er røget 180 milliarder kroner ned i lommerne på Angolas præsident, José Eduardo dos Santos, samt en mindre gruppe tæt på ham.
 
”Vi skal sikre, at udviklingslandene får gode indtægter fra udvindingsindustrien, og at pengene bliver brugt til udvikling af samfundene på den bedst mulige måde. Det gøres bedst, hvis der er åbenhed omkring de skatter og royalties, der bliver betalt,” siger Ole Sohn til Politiken.
 
Maersk Oils regnskabschef, Jesper Camron, fortæller dog til avisen, at alle selskabets udgifter til den angolanske stat er offentligt tilgængelige, og kun detaljer angående udforskningsrettigheder holdes skjult.
 
Ulandsorganisationen Ibis kritiserer Mærsk for at modarbejde kampen om mere åbenhed, men Mærsk fastholder, at de olierige selskaber selv bør have lov at fastsætte reglerne.
 
”Vi anser det for et nationalt anliggende, hvorledes de enkelte lande fastlægger deres skattesystemer,” fortæller Jesper Camron til Politiken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078