Amerikanske havnearbejdere siger ja til aftale og slutter strejke
Amerikanske havnearbejdere har torsdag sagt ja til en ny overenskomst og slutter dermed en strejke, som blev indledt tirsdag.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Aftalen indeholder en lønstigning på 62 procent over seks år, siger en kilde, der har kendskab til forhandlingerne, til Reuters.
Strejken har de seneste dage truet med at lamme fragten til og fra USA og potentielt skabe huller i den globale forsyningskæde.
Forhandlingerne har stået mellem havnearbejdernes forbund ILA og arbejdsgiverne i organisationen USMX. Det er særligt lønpakken, som har været det helt store stridspunkt i forhandlingerne.
Torsdagens aftale er en foreløbig aftale, som med øjeblikkelig virkning sætter en stopper for strejken. Aftalen løber frem til 15. januar 2025.
I mellemtiden vil parterne vende tilbage til forhandlingsbordet for at få styr på de sidste detaljer i aftalen. Det skriver Reuters.
Mindst 45 containerskibe er under strejken blevet forhindret i at lægge til ved den amerikanske østkyst og den sydlige golfkyst.
Strejken blev indledt natten til tirsdag klokken 00.01 lokal tid - tirsdag klokken 06.01 dansk tid. Det var ILA's første strejke siden 1977.
De økonomiske tab for de lukkede havne under strejken blev vurderet til cirka 25 til 30 milliarder kroner i døgnet. Det viser beregninger fra JPMorgan & Chase ifølge Bloomberg, skriver MarketWire.
Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank, vurderede mandag, at strejken ville få fragtraterne til at stige.
Hvis den var fortsat, kunne det også have fået betydning for Europa.
- Det kan sprede sig som ringe i vandet og presse fragtraterne op. Det kommer til at være ret markante stigninger, særligt hvis strejken varer i flere dage, sagde Mikkel Emil Jensen mandag til Ritzau.
USA's præsident, Joe Biden, har været på havnearbejdernes side under forhandlingerne og har opfordret arbejdsgiverne til at forbedre deres tilbud.
Han glæder sig derfor også over torsdagens aftale.
- Jeg vil gerne takke både forbundet, selskaberne og havneoperatørerne for at handle patriotisk og genåbne vores havne og sikre, at der er adgang til livsnødvendige forsyninger i forbindelse med redningsarbejdet og genopbygningen efter orkanen Helene, siger Biden i en udtalelse.
Helene har hærget i USA den seneste uges tid. Over 200 mennesker er døde i uvejret, der også har forårsaget store materielle skader.