23948sdkhjf
Del siden
Annonce

ONEWEB eller Starlink - Hvad skal du vælge?

Der er fart på i markedet for maritim satellit kommunikation for tiden. I mine snart 20 år i branchen har jeg aldrig oplevet så mange nye løsninger, udrullet så hurtigt, som tilfældet er nu. Starlink og Oneweb er på papiret direkte konkurrenter, men på mange måder griber de det an på vidt forskellig vis.

De seneste år er Starlink rullet ind over markedet med stor hast. Det er en glimrende løsning der har åbnet mange øjne for hvad der kan lade sig gøre med et forbundet skib. Men det er også vigtigt at forstå hvad og hvem den er designet til. 

Starlink er udviklet med den private forbruger for øje. 

Indledningsvist for at forbinde amerikanere udenfor landbaseret infrastruktur (der er mange!) og dernæst hele verden. Det betyder at Starlink ikke lever op til mange af de krav der traditionelt har været stillet til maritim satellit kommunikation, såsom: garanteret båndbredde, SLA, kontrol over trafik, Support, o.a.. 

Det har været accepteret, da Starlink har leveret så stort på hastighed og pris, samt ikke mindst fordi der ikke har været reel konkurrence til det de leverer.

Det har ændret sig nu.

Oneweb har lanceret global dækning for deres maritime service.
Det er, ligesom Starlink, en ”Low Earth Orbit” (LEO) satellit konstellation, hvilket betyder at de kan levere omtrent den samme hastighed (~200Mbps) og latency (<100ms) som Starlink. 

Men her ophører lighederne. Oneweb er udviklet til den professionelle bruger til søs, hvilket viser sig i en række forskelle.
Lad mig liste nogle af dem her:

  1. Garanteret båndbredde
    Hvor Starlink udelukkende er en ”Best Effort” service uden garantier, så tilbyder Oneweb garanteret båndbredde (CIR). Dette er især vigtigt når brugen af servicen bevæger sig fra crew welfare over mod forretningskritisk brug. 

  2. Quality of Service (QoS) & Class of Service (CoS)
    Oneweb lan levere en garanteret oppetid og service, samt prioritere udvalgt trafik i netværket. Det kan eksempelvis være VoIP og videomøder eller anden operationel trafik.

  3. Licenser/Godkendelser
    Både Starlink og Onewebs satellitter dækker globalt, men det er ikke nok for at kunne tilbyde service. Hvert land har rettighederne til frekvensbåndet indenfor dets grænser, dvs. man skal have lov af hvert enkelt land for at operere.
    Internationalt farvand er dækket, da det ikke kræver specifikke rettigheder.
    Det er en stor juridisk opgave. Starlink arbejder på sagen, men mangler fortsat rettigheder hos en lang række lande.
    Oneweb har en fordel af at være ejet at den store satellitoperatør Eutelsat, som allerede har licenser hos de fleste lande.  

  4. Netværk
    Med Starlink har du ingen kontrol over hvordan din trafik rutes fra terminalen til ende destinationen, det bestemmer de suverænt. Samtidigt er det meget svært at undgå at trafikken rutes ud på internettet.
    Med Oneweb kan man få en privat linje fra det punkt hvor satellit-trafikken landes på jorden. 

Der er naturligvis forskel på hvor vigtigt ovenstående er for den enkelte bruger, men det er værd at have for øje, når brugen af satellitforbindelsen udvikler sig.

Hos Seasat arbejder vi med både Starlink og Oneweb, samt flere andre og kan rådgive om fordele/ulemper.

Er du stadig nysgerrig, så tag endelig fat i mig for en uddybende snak. Min kontaktinfo står her til højre, eller du kan booke mig direkte her: SEASAT - ONEWEB

 

Seasat A/S
Theilgaards Torv 4​
4600 Køge
Køge Kommune
Danmark
CVR nummer: DK27004784

Kontaktperson

Mads Ebbesen
Salg & Marketing
+45 26883183 meb@seasat.dk

Send til en kollega

0.048