Robotten: din kollega eller konkurrent?
For få år siden kunne robotter kun bruges i afskærmede og beskyttede omgivelser, og omkostningen for at etablere en robot i sin virksomhed var høj.
I dag er prisen mere overkommelig, og nu er teknologien så moden, at robotterne må køre og arbejde sammen med mennesker.
Et eksempel på dette er robotterne fra den fynske robotvirksomhed MIR, hvis nøgleprodukt er MIR100 robotplatformen. Udover den lille MIR100 transportrobot, så har platformen et robot-operativt-styresystem, navigationssystem, sikkerhedssystemer og interfaces, så robotten kan kobles op med fx et lagersystem hos kunden.
Robotten hjælper til og aflaster
MIR100 kan fx bruges på hospitaler til at transportere blodprøver og bringe post ud på kontorer. Den vil også i fremtiden kunne bruges i supermarkeder, hvor varer i dag stilles manuelt på hylderne, og i det hele taget i miljøer, hvor der er behov for mere effektivt at transportere ting over afstand. Sammen med en stykpris på 160.000 kr. betyder det, at salgspotentialet er meget stort.
Ifølge MIR er der i dag ca. 3.500 logistikrobotter ude i verden, men vurderingen er, at potentialet er op imod 100.000 robotter på sigt. I fremtiden får flere danskere en robot som kollega og samarbejdspartner, som kan tage det tunge læs. Det gælder fx i byggebranchen, hvor livet kan værebåde fysisk hårdt og farligt. Her kan droner og robotter hjælpe og aflaste til et prisleje, hvor også mindre virksomheder kan være med.
Ny tider på arbejdsmarkedet
Sammen med de muligheder som digitalisering, automatisering og robotteknologi skaber, kommer der også udfordringer i forhold til jobmarkedet. En undersøgelse udført af Ugebladet A4 i 2015 viser, at mindst 800.000 job på det danske arbejdsmarked bliver erstattet af robotter i løbet af de næste 20 år. I januar udkom World Economic Forum med en stor undersøgelse, som viste, at digitale teknologier vil automatisere en række jobs. For lønmodtagere kan det føre til, at faste jobs i fremtiden bliver afløst af løse kontraktforhold. Samtidig står virksomhederne over for nogle strategiske valg. Virksomhedernes respons til den fjerde industrielle revolution vil få markant betydning for, hvordan arbejdsmarkederne udvikler sig.
Trods dette er det nødvendigt at udnytte de nyeste muligheder inden for digitalisering, automatisering og robotteknologi for at bevare produktion og jobs i Danmark. På blot fire år er Danmark faldet fra en 8. plads til en 15. plads på World Economic Forums årlige liste over landes evne til at udnytte IT-teknologi. For, at danske virksomheder kan konkurrence internationalt, er brugen af digitale teknologier herunder robotter centralt.
Debat med Dansk Metal om robotter og jobs
Så hvordan forholder det sig? Er robotten din kollega eller konkurrent? Det spørgsmål stiller GTS-nettet og Dansk Metal til Folkemødedebatten ”Tager robotten mit job?” lørdag den 18. juni kl. 10-11 på teltplads A33. I panelet sidder Claus Jensen, formand i Dansk Metal, Christine Antorini fra Socialdemokratiet, Bjarne Lykke Sørensen, divisionsdirektør i Digital Factory hos Siemens, Frank Skov, analysechef i CEVEA , Anne-Lise Høg Lejre, direktør i Produktion hos Teknologisk Institut og Charlie Olsen, produktionsdirektør, Bornholms A/S. Læs mere om debatten her.
Læs GTS-nettets fulde Folkemødeprogram.
Fakta om MIR
MIR-Mobile Industrial Robot ligger på Fyn og beskæftiger i dag 14 medarbejdere. Teknologisk Instituts Robotcenter har været en vigtig partner. De bidrager bl.a. med specialistkompetencer inden for robotstyring, systemdesign, computer-vision og produktionsoptimering. Læs mere i publikationen “Smarte produkter, smart produktion og IoT – GTS-nettets status og anbefalinger 2015” (PDF)