23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Miljøvenlig strømforsyning til Flådens nye fregatter

Den danske flåde går forrest, når det gælder miljøvenlig strømforsyning. Det er en kendsgerning efter, at Folketingets Finansudvalg har bevilget i alt 47,5 mio. kr. til en ny strømforsyningsløsning til Forsvarets tre nye fregatter.

Skibene skal skal ligge i Korsør Havn og den landbaserede løsning fra ABB betyder, at borgerne i Korsør slipper for støj og luftforurening fra fregatternes dieselmotorer.

Det er ofte til stor gene for lokalområdet, når skibe, der ligger ved kaj, selv producerer strøm ved hjælp af dieselgeneratorer. Generatorerne støjer og udleder store mængder kvælstof (NOX) og kuldioxid (CO2). Når forsvarets tre nye fregatter flytter ind i Korsør Havn, bliver det dog uden at genere omgivelserne. Det står klart, efter at Folketingets Finansudvalg netop har sagt ja til indkøb af en strømforsyningsløsning, som sikrer minimal støj og luftforurening. En af verdens største producenter af energiteknologi, ABB, leverer løsningen, som Forsvaret har valgt i samarbejde med rådgivende ingeniører Moe & Brødsgaard:

- Det er naturligt for os at efterspørge en strømforsyningsløsning fra land, når det er muligt. Især da det både er mere miljøvenligt og billigt at sikre strømmen til skibene på den måde, frem for at skibene bruger egne dieselgeneratorer, mens de ligger i havn. De færre driftstimer og det reducerede vedligehold på dieselgeneratorerne sparer Forsvaret for mange penge, siger Bjarne Kilde, der som projektleder ved Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste har lavet udbuddet, som ABB har vundet.
Strøm fra land langt mere energieffektivt
ABB oplever en stigende efterspørgsel blandt rederier både i Danmark og resten af verden på landbaseret strømforsyning til skibe. Det gælder specielt skibe, der ligger ved kaj i mange timer, såsom krydstogtskibe og færger.

- Det er en klar tendens, at landene omkring os – især Sverige - har fokus på den væsentlige miljøgevinst, der ligger i, at skibene går over til strømforsyning fra land. Det er jo strøm, som i stadig højere grad kommer fra vedvarende energi, og som under alle omstændigheder er produceret langt mere energieffektivt,” udtaler salgschef i ABB, Jonas Kehr.
ABB’s løsning betyder, at NOX og CO2 udledning bliver reduceret med henholdsvis 96% og 75%, sammenlignet med light fuel-genereret strøm fra skibenes egne generatorer. I de perioder, hvor alle tre fregatter ligger til kaj i Korsør, slipper Korsør by for helt op til 9 tons NOX og 450 tons CO2 pr. måned.

Den komplette løsning fra ABB forventes driftsklar i Korsør Havn i første kvartal af 2012.
Teknisk fakta:
ABB’s leverance indeholder et avanceret kontrolsystem samt alt elektrisk materiel, fra 10kV 50Hz koblingsanlægget til de tre 440V 60Hz kajskabe. Der indgår også flere lavspændingseffekttavler samt et større antal transformere. Fælles for hele anlægget er, at Forsvaret har lagt vægt på at virkningsgraden og forsyningssikkerheden skulle optimeres. Derfor faldt valget på ABB’s nye 50/60Hz statiske omformere, da de anvender modulopbygget og redundant effektelektronik med markedets højeste virkningsgrad.

ABB (www.abb.com) er førende inden for kraft- og automationsteknologier, der forbedrer forsynings- og industrivirksomheders ydeevne med mindst mulig påvirkning af miljøet. ABB-koncernen opererer i omkring 100 lande og beskæftiger ca. 124.000 medarbejdere. I ABB i Danmark er vi ca. 600 medarbejdere.

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716

Send til en kollega

0.031