23948sdkhjf

Undersøgelse skal afdække sexchikane til søs

Søfartens Ledere inviterer branchen til at deltage i undersøgelse, som skal afdække omfanget af seksuel chikane til søs
Søfartens Ledere vil nu undersøge omfanget af seksuel chikane til søs. Fagforbundet inviterer samtidig resten af branchen til at deltage i undersøgelsen, oplyser Bjarne Cæsar Jensen, formand for Søfartens Ledere.

- Vi vil stikke en føler ud for at høre, om nogen har lyst til at være med. Men ellers går vi selv i gang med at lave en undersøgelse blandt vores egne medlemmer - selvfølgelig med fokus på kvinderne, men det kan jo godt være, at en mand eller to også har været udsat for noget, siger han.

Initiativet kommer i kølvandet på den verdensomspændende kampagne på de sociale medier under hashtagget #Metoo, hvor kvinder deler vidnesbyrd om seksuelle krænkelser. Som tidligere beskrevet i Søfart har #Metoo-kampagnen spredt sig til den maritime branche i blandt andet Norge og Sverige.

Rungende tavshed

I Sverige har 1.150 kvindelige søfolk eksempelvis skrevet under på branchens eget #MeToo-opråb mod seksuel chikane og delt deres egne oplevelser i Facebook-gruppen #lättaanker.

Til gengæld har der indtil videre nærmest været rungende tavshed om emnet i Det Blå Danmark. Der indberettes også kun ganske få sager om seksuel chikane til de maritime fagforbund og brancheforeningen Danske Rederier.

Hos Søfartens Ledere undrer formanden sig over de manglende reaktioner herhjemme. Formandens undren forstærkes af, at en undersøgelse i 2015 viste, at 78 pct. af de kvindelige danske søofficerer havde oplevet at blive udsat for seksuelle krænkelser.

Læs også: ”Hvor mange skal voldtages, før det er vigtigt?”

- Det har overrasket mig, at #Metoo stopper ved dansk søfart - at der ikke har været nogen reaktioner i vores branche. Måske har vi hos Søfartens Ledere fejlet ved ikke at tage det alvorligt nok. I så fald må vi se, om vi kan gøre det bedre nu. Det er jo ikke, fordi vi har siddet problemet overhørig, men vi har simpelt hen ikke hørt noget fra vores kvindelige kolleger, siger Bjarne Cæsar Jensen.

5 pct. er kvinder

Søfartens Ledere har i alt ca. 4.300 medlemmer, hvoraf omkring 5 pct. eller ca. 200 er kvinder - heraf mange i færge- og nærskibsfarten.

- Når man tænker på, at der ikke har været nogen sager (om seksuelle krænkelser, red.) i den danske handelsflåde, så tyder det jo på, at der er nogen, der putter sig. Men hvis der er et generelt problem, så skal vi nok få det afdækket i undersøgelsen. Det er jeg helt overbevist om, tilføjer formanden.

Tabubelagt emne

Han oplyser, at fagforbundet ikke selv vil gennemføre undersøgelsen, men lade den udføre af en tredjepart. Målet er, at undersøgelsen skal danne grundlag for at få udarbejdet retningslinjer på området.

- Det er virkelig en problemstilling, som vi bør tage alvorligt i erhvervet. Det er jo skræmmende, at #Metoo stopper ved dansk søfart, når svenskerne kan snakke om det. For så anderledes er danske søfolk vel ikke i forhold til norske eller svenske søfolk. Men det tyder på, at emnet er så tabubelagt, at vi skal have det adresseret i medlemsorganisationerne, siger Bjarne Cæsar Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111