23948sdkhjf

Branchen samler sig om kulegravning af sexchikane-kultur

Nu skal arbejdsmiljøet i søfartsbranchen kulegraves af Søfartsstyrelsen, især med fokus på at få afdækket, hvor stort problemet med sexchikane er.

Mobning, krænkelser og sexchikane.

Problemerne ulmer i søfartsbranchen, men hvordan og i hvor stort omfang er der ingen, der ved. Derfor har Søfartsstyrelsen nu taget initiativ til en undersøgelse af kulturen, og der bakker branchens organisationer op.

Det er kommet frem, efter Danske Rederier, Metal Maritime, Maskinmesternes Forening samt Lederne Søfart har givet håndslag med Søfartsstyrelsen om at få undersøgt arbejdsmiljøet i branchen.

- Som fagforening kan vi ikke være tjent med, at nogle af vores medlemmer går på arbejde og oplever et dårligt arbejdsmiljø. Der er uanset om det er kvinder eller mænd, og om det handler om uønsket seksuel kontakt eller mobning. Vi har et fælles ansvar for at ændre kulturen, de steder hvor det forekommer, siger Ole Philipsen, formand, Metal Maritime.

Vi har bedt om en bred undersøgelse i fire år. Nu er der endelig opbakning, og ministeriet er på linje med os formand i Lederne Søfart, Jens Marquard Sørensen.

Har efterlyst undersøgelsen

Og Lederne Søfart er meget tilfredse med, at der nu går en undersøgelse i gang. De har længe efterlyst kulegravning af området, men har ikke haft held med at samle branchen om initiativet, lyder det fra foreningen.

- Vi har bedt om en bred undersøgelse i fire år. Nu er der endelig opbakning, og ministeriet er på linje med os. Det er glædeligt at Dansk Metal og Danske Rederier har ladet sig rykke, så vi alle endelig kan være fælles om den undersøgelse, der er brug for, siger formand i Lederne Søfart Jens Marquard Sørensen.

Ministeren har bedt om undersøgelsen

Undersøgelsen kommer i kølvandet af sagen om sexchikane og krænkelser i Mærsk, der rullede i medierne. Det fik Erhvervsminister Simon Kollerup til at beordre en undersøgelse  af arbejdsmiljø og krænkelser ombord på den danske handelsflåde.

Erhvervsministeriet og Søfartsstyrelsen afholdt det første møde om undersøgelsen med fagforeninger og brancheforening torsdag aften, og Helle Andsbjerg, direktør i Lederne Søfart, er yderst tilfreds med, at der nu endelig er handlekraft på dette vigtige område.

- At skabe et trygt og sikkert arbejdsmiljø i søfartsbranchen er altafgørende for den enkeltes trivsel, men også hvis vi skal tiltrække og fastholde flere kvinder og unge. Nu tager vi de første skridt henimod at afdække problemerne og gøre noget ved dem. Ministeriets tilgang til undersøgelsen svarer præcis til det, vi længe har ønsket, så vi kan kun være tilfredse, selv om vi godt ved, at det bliver en lang proces, siger hun.

Undersøger forholdene ombord

Med en bred undersøgelse vil det komme alle medarbejdere i branchen til gode, at der endelig bliver kigget grundigt på forholdene ombord på den danske handelsflåde, lyder det fra Danske Rederier. 

- Vi ved, at vi har en række udfordringer med sexisme og sexchikane om bord på vores skibe, og derfor har vi de seneste år arbejdet på at supplere rederiernes egne indsatser ved at udvikle værktøjer, der kan ændre på kulturen om bord og sikre god håndtering, når der er sager. Flere rederier er allerede i fuld gang med at undersøge omfanget af krænkelser i egne rækker, men vi indgår selvfølgelig gerne i en dialog med Søfartsstyrelsen om, hvordan man bedst kan lave et samlet billede af udfordringerne i branchen, siger Anne W. Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier.

Søfartsstyrelsen har fået opgaven med at forestå en undersøgelse, der skal belyse problemets omfang. Både Danske Rederier og fagforeningerne har i den forbindelse tilkendegivet, at man bidrager fuldt ud til undersøgelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11