København satser på grøn vækst i den blå klynge
I København er man klar til at satse på det maritime som en vej mod øget vækst og beskæftigelse.
”Ligesom vi fokuserer på de grønne erhverv i København, arbejder vi også målrettet på at skabe bedre forhold for det blå København”, siger erhvervschef i Københavns Kommune, Janus Krarup, til Søfart.
Byen var således vært ved Baltic Sea Conference hvor emnet var ”Blue Growth, Sustainability and Water Industries”. Godt 300 deltagere fra lande omkring Østersøen mødtes for at diskutere blå vækst i form af grønne løsninger. Baltic Sea Conference er blot et af eksemplerne på kommunens engagement i den maritime klynge i hovedstaden.
Et stærkt vækstpotentiale
”De blå og grønne brancher repræsenterer erhverv, hvor Danmark i forvejen står stærkt internationalt og oplever vækst og fremgang. Dermed er den maritime klynge i hovedstaden udpeget som en af de fem klynger, Københavns Kommune vil satse på. Med 24 procent af eksporten og 80.000 beskæftigede – heraf en fjerdedel i hovedstadsområdet – er det maritime erhverv en af de mest markante erhvervsmæssige styrkepositioner og et af de områder, det ikke er muligt at komme uden om, når vi taler vækst i Danmark”, siger Janus Krarup. Erhvervschefen peger desuden på klyngens globale styrkeposition. ”Rederierne i og omkring København udgør den sjette største maritime klynge i verden – og den største i Europa. Det er vigtig at holde fast i, når vi står i en svær situation, hvor vi skal skabe vækst og arbejdspladser i stadig hårdere international konkurrence”.
Historisk udvikling
Lige siden sin grundlæggelse har København været tæt forbundet med både søværn og søfart. Skibsruterne har i århundreder forbundet København med resten af verden, og søfartens historiske betydning for byen er stadig synlig i bybilledet. Holmens gamle værftsbygninger vidner om flådens massive tilstedeværelse i byen, og havnens gamle pakhuse står stadig som eksempler på handelsflådens enorme økonomiske betydning for København.
Læs TEMA OM KØBENHAVN i Søfart fredag